diPOWERkan oleh , NUFFNANG

Tuesday, March 12, 2013

#18 alahai PTPTN

Selesai urusan pinjaman PTPTN . berakhirnya sepuluh jam penantian giliran . aku sampai unisel dalam pukul 10 . pukul 7.15 aku sampai rumah . 

Alkisah , ada student yang menunggu dari jam 9 pagi , sampai pukul 6.30 petang , ditolak permohonannya . salah seorang student yang direjek permohonannye ni coursemate aku . dari sabah jauh meratau ke semenanjung untuk menuntut ilmu . dia ni pun sama jugak macam aku . menunggu lebih sepuluh jam . 

Ceritanya bila dokumen (sijil muet) yang sepatutnya ada dalam senarai lampiran , tak disenaraikan , dan tidak diberitahu secara langsung , mahupun tidak langsung . dan obviously , benda ni tak sepatutnya berlaku .

Student ijazah yang memohon melebihi 220 orang . satu urusan mengambil masa lebih kurang 10 minit . pegawai PTPTN yang menyemak ada kesemuanya ada 7 orang . maknanya ada 7 kaunter . 2 untuk diploma , 2 untuk ijazah dan 3 lagi untuk urusan lain . engkorang dah boleh nampak kan dia punya urusan akan mengambil masa yang sangat panjang . dengan lunch hour nya , dengan rehat minum petang nye . hehhhhhhhh

Releven nya kat sini , kenapa urusan penyerahan dokumen , tak dibahagikan kepada 2 hari ? memandangkan tempoh masa urusan tu yang agak lama . kalau nak buat satu hari pun , tak boleh ke PTPTN hantar lebih pegawai ? 

Itu tak masuk pulak student yang kene turun naik keluar masuk sebab pegawai ni langsung tak boleh nak tolak ansur . mostly benda yang diambil kira tu pun , takde kaitan pun dengan urusan PTPTN ni . macam cop timbalan dekan yang tak diterima sebagai saksi . kalaupun tak diterima , kenapa tak di bagi tau dari awal ? benda tu pun menyusahkan student . 

And student yang direject permohonannye pun , tak langsung diberi sedikit belas kasihan . sepuluh jam tu derrrr . ada yang tertidur , tertidur . yang skip kelas , skip kelas . apa lah salahnya , student yang tak cukup dokumen nye tu di beri pengecualian , hantar dokumen tu by hand ke , pos laju ke . ni tak . nak haritu jugak .   kalau tak , tunggu arus perdana bulan april . pehhhh . hancur hati dengar akak pegawai tu dengan suara lantang dia selamber je cakap , " kalau takde , tunggu april" . kau buta ke tak nampak sttudent tu tunggu dari pagi ?

Masa dok menunggu , ada sorang member aku punya member ni  bagitahu yang ayahnya baru meninggal 3 hari lepas . dia ada telefon pejabat PTPTN mintak pelepasan untuk hantar lewat sikit sebab nak uruskan hal arwah ayahnye , pun tanpa belas di rejek permintaan nya . terpaksa lah kawan ni yang asal dari terengganu ulang alik ke sini nak uruskan PTPTN . kalau tak , bulan april . kalau situasi tu jadi kat aku , dahlah mental diuji dengan kehilangan , lagi nak diuji dengan masalah PTPTN macam tu , memang langsung hilang semangat .

Kalau dapat bulan april , berkemungkinan besar untuk bayar yuran semester ni tak lepas sebab april tu dah penghujung sem . dan pulak yuran memang kene bayar sebelum exam .  kalau takde duit ? nak bayar pakai apa ? nampak tak semua tu boleh menyusahkan student ? 

Akhir kata , aku harap lepasni PTPTN boleh lah menimbangtara kan mutu perkhidmatan mereka . jangan lah menyiksa student yang nak menimba ilmu ni . lagipun student ni jugak yang bayar gaji engkorang pegawai PTPTN . kalau takde student yang kene bayar 4% interest tu , tak bergaji engkorang . 

PRU nak dekat . lagi senang kalau PTPTN dimansuhkan kan ? renung renungkan . dan selamat mengundi .

nota kaki : al-fatihah buat arwah ayah member .


13 comments:

Anonymous said...

Hi there to every body, it's my first visit of this weblog; this blog carries awesome and in fact good material designed for visitors.

Feel free to visit my site ... view

Anonymous said...

Thank you for the auspicious writeup. It in reality was
once a entertainment account it. Look advanced to far introduced agreeable from you!
By the way, how could we communicate?

Also visit my web site :: click next
Also see my webpage > click here

Anonymous said...

Unquestionably believe that that you said. Your favourite justification seemed to be on the
web the simplest thing to keep in mind of. I say to you,
I certainly get annoyed whilst people consider worries that
they just don't know about. You managed to hit the nail upon the highest and also outlined out the whole thing without having side effect , other folks could take a signal. Will probably be again to get more. Thank you

my webpage: click next
Also see my page > page next

Anonymous said...

bookmarked!!, I like your web site!

My web blog move next
My web page :: know more

Anonymous said...

I like the helpful info you provide in your articles.

I'll bookmark your blog and check again here regularly. I'm quite sure I
will learn many new stuff right here! Good luck for
the next!

Also visit my web-site screen next

Anonymous said...

I'm truly enjoying the design and layout of your site. It's a very
easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to
come here and visit more often. Did you hire
out a developer to create your theme? Superb work!


my weblog ... adjective phrase

Anonymous said...

Amazing! This blog looks just like my old one!
It's on a entirely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Superb choice of colors!

my blog :: Hotmail Search

Anonymous said...

Hey there! Do you know if they make any
plugins to assist with SEO? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing
very good results. If you know of any please
share. Many thanks!

my blog post - book of ra kostenlos ohne anmeldung

Anonymous said...

Hello there! I know this is kind of off topic but I was
wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for
my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having difficulty
finding one? Thanks a lot!

Visit my blog post: book of ra online spielen mybet

Anonymous said...

The first type is present from birth while the second type
is not, but starts to appear and proliferate
as the years pass. This is a great font for use with winter designs as you prepare all
your Christmas artwork. 'We usually have two or three people in the room, no-one has time, so we have one person tightening the body and another giving a treatment on the face'.



Here is my weblog ... http://wikiste.altervista.org

Anonymous said...

Havе you еver сonsidered publіshіng аn ebook оr guest authoring οn other siteѕ?
I have a blog basеd on thе ѕame topics you discuss and wοulԁ love
to hаνe you share some stories/information.
I know my νiewers ωould value yоur work.
If уou're even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

Also visit my web blog :: howtogetridofacnehq.net

Anonymous said...

I loved as much as you will receive carried out right here.

The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following.
unwell unquestionably come further formerly again since
exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.


My blog post - mediterranean diet meal plan :: eating-for-energy.com ::

Anonymous said...

My family every time say that I am wasting my time here at web, but I know I am
getting knowledge daily by reading thes fastidious articles.


My web page: combat boots women fashion

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...