diPOWERkan oleh , NUFFNANG

Tuesday, September 24, 2013

Makcik ABC bikin panas !

Tadi lepas aku balik kelas , cuaca panas , tekak tiba tiba teringin nak abc lah kan . Lepas satu selekoh tu ada lah nampak 1 kedai jual abc ngan air tebu . Kedai ni aku pernah singgah dulu masa mula masuk study . masa aku singgah dulu , dia jual abc rm 1.20 dalam cawan . Bagi aku harga tu setahun lepas pun macam dah murah sangat kan . Lagi pulak abc makcik ni pun boleh tahan sedapnye . Ada cincau , jagung dengan kidney beans , susu cair , susu pekat and of coz lah abc ada gula kaler merah dengan hitam tu kan . tapi takdelah grand macam abc kat bandor ada eskrem , laici tok nenek bagai . nama pon singgit doposen .

Disebabkan pelbagai jenis barang yang naik harga kebelakangan ni , aku tak jangka lah yang abc makcik ni akan kekal dengan harga rm 1.20 tu .So masa aku singgah aku pun tanya harga , makcik tu rilek selamber je , "singgit dposen jer" . aku sebenarnye tekejut jugak , tapi aku buat cool je lah . "ok makcik bagi 1 tapi nak dalam plastik".

 Tengah makcik tu buat , tengah dia dok pusing mesen ais tu dengan gigih nye , tetibe aku rasa macam kesian ke pilu ke tak tau lah  tengok makcik tu dok pusing mesen tu . aku dulu penah jugak terai pusing mesen abc tu kat kedai abc area umah dulu , lenguh beb tangan . aku pun order lagi 1 . 

tengah dia dok buat tu sempat aku nyembang dengan dia , "anak berapa orang cik ?" aku bajet anak dia dalam 3-4 orang lah sebab selalu kalau aku lalu ada 2 3 orang budak dok tolong dia. lagi sekali dengan selamber makcik tu jawab " 12 orang anak acik" sambil buat muka dono dok bubuh air gula . aku kat situ dah terbeliak , tersedak , terdetik semua ada . aku pulak selamber rilek je je "umangaih ramai nye!" makcik tu pun sengih je . dia dah biasa agak nye orang respon gitu . 

tengah aku dok nyembang tu jugak , mata aku sempat ler nengok atas meja tu ada cucur udang dalam bekas kuih tu , comey je udang seketol atas cucur tu , macam lazat jugek , aku pun tanya "cik ni camner kira ni ?" dalam kepala aku kalau ikut stendet kat bandor , cucur udang seketol 5posen , so disebabkan makcik ni punya abc pun dah murah , aku assume cucur dia dalam 5 ketol rm2 .

 Makcik tu untuk sekian kali nye jawab dengan selamber "3 , singgit" . Aku rasa macam marah tetibe . Dalam hati kata " woi pahal murah sangat ? " tapi respon segera aku kat makcik tu berbunyik ," uikk cik murah nye , balik modal ke ni ?"  dengan tenang dia jawab " alaaahh tu dah kira balik modal dah tu . bebudak tu (anak dia) makan je lebih . banyak makan dari jual". aku jadi lagi macam nak marah dalam ati , aku pun terus lah sound makcik tu " ehhhh cik , mana boleh . anak makan tu anak makan takpe . ni acik jual murah sangat ni " . rilek je makcik tu reply " takpe lah dik . hehe" sambil sengih lagi . aku rasa makcik ni kalau pegi bandor , makan abc rm 3 dengan cucur udang 5posen seketol mau pitam dia .

Dah nak ujung ujung pertemuan aku ngan makcik tu , aku tergerak bukak mulut "cik , barang semua sekarang dah mahal . Acik jual ni murah sangat ni cik . Tak boleh camni cik . Paling tidak acik naik ler abc tu singgit stengah ke kan " acik tu pandang aku senyum , dia balas " suami acik yang letak harga ni , anak2 pun ada jugak cakap jual murah sangat ". aku pun diam je lah . takkan aku nak bidas lagi lepas dia kata laki dia letak harga . takkan aku nak suruh dia lawan ngan laki dia . kang durhaka pulak dia ngan laki dia . tak masal je aku dapat saham .

Perbualan aku ngan makcik abc sampai disitu . total semua rm 3.40 . aku dapat dua bungkus abc dengan 3 ketol cucur udang yang sedap . sebelum aku nak balik , aku pesan kat makcik tu "cik esok kalau saya datang , jual abc singgit stengah tau !" .makcik tu balas  sengih je . Sebelum naik kete sempat aku trimas makcik tu , mintak halal apa dia jual . 

Aku rasa ni salah satu contoh orang yang tak pandai nak amik kesempatan atas orang lain . Aku cakap macam tu dengan makcik tu bukan untuk hasut makcik tu jual mahal ke apa , at least bagi dia meniaga tu ada untung sikit . Jangan lah sikit sangat . Dan mungkin boleh jugak dia bagi anak anak dia kehidupan yang selesa . Sebab masa nyembang tu , ada jugak makcik tu berseloroh pasal anak ramai , rumah kecik . kadang kadang mungkin orang kampung ni baik hati sangat lagi satu naif sikit pasal meniaga ni . Asal ada untung sikit , ok jalan . Bukan maksud aku diorang bodoh ye ! maksud aku mereka kurang pendedahan bidang perniagaan ni . 

Apa apa pun aku harap makcik tu hepi dan murah rezeki selalu . Orang yang murah hati ni korang pun tau kan , kalau tak kat dunia , kat akhirat Allah reply . 












No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...